20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRenate Weber cere demisia lui Franco Frattini

Renate Weber cere demisia lui Franco Frattini

Europarlamentarul PNL Renate Weber a solicitat demisia vicepreşedintelui Comisiei Europene, comisarul pentru justiţie şi afaceri interne, Franco Frattini, din cauza declaraţiilor referitoare la libertarea de mişcare a cetăţenilor UE.

 

„Minima decenţă l-ar obliga pe comisarul Franco Frattini să demisioneze din această funcţie în urma declaraţiilor din ultimele săptămâni“, a precizat Weber, în opinia căreia vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul pentru justiţie şi afaceri interne, Franco Frattini, se află „într-un prelungit concediu pre şi postelectoral“ şi a făcut, în ultimele săptămâni, în presa din Italia, mai multe declaraţii inacceptabile pentru un înalt demnitar al Uniunii Europene. Weber spune că Frattini şi-a încălcat mandatul său, care îl obligă la respectarea legislaţiei europene şi la protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor europeni.

Europarlamentarul PNL s-a referit la afirmaţiile vicepreşedintelui Comisiei Europene, făcute pe 23 aprilie 2008 ziarului La Stampa, conform căruia Directiva privind libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni în spaţiul european este depăşită şi trebuie revizuită.

„Actualul vicepreşedinte al Comisiei Europene îşi permite să ignore cu desăvârşire prezumţia de nevinovăţie prevăzută inclusiv de articolul 48 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, afirmând că libertatea de circulaţie a cetăţenilor, care este sacrosanctă, nu trebuie să devină libertatea de circulaţie a infractorilor“, se arată în comunicatul remis de NewsIn.

Documentul aminteşte şi de interviul publicat de Il Giornale pe 28 aprilie 2008, în care comisarul pentru justiţie şi afaceri interne s-a referit la cei suspecţi că ar fi comis infracţiuni, declarând că „simpla lor expulzare nu este suficientă“ şi precizând că „ei trebuie arestaţi imediat, judecaţi folosind o procedură de urgenţă şi apoi expulzaţi să-şi execute condamnarea în ţările de unde vin“. În opinia lui Weber, astfel de afirmaţii reprezintă „o gravă încălcare“ a articolelor 47 şi 48 din Cartea drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, privind dreptul la un proces corect şi dreptul la apărare, precum şi a prevederilor privind dreptul la proces corect şi echitabil prevăzut de CEDO şi de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

 

Declaraţiile lui Frattini, un atac la adresa
legislaţiei europene

 

Europarlamentarul PNL a susţinut că „cinismul acestor declaraţii este cu atât mai îngrijorător“ cu cât Franco Frattini declara, la sfârşitul anului trecut, că intrarea în zona Schengen a unor noi state este „o mare oportunitate de a face din conceptul de cetăţenie europeană o realitate“.

„Declaraţiile din ultimele săptămâni ale lui Frattini le contrazic pe cele de acum câteva luni şi reprezintă un atac la adresa actualei legislaţii europene, o încălcare a mandatului pe care îl are de îndeplinit. Minima decenţă l-ar obliga pe Franco Frattini la o demisie de onoare din funcţia de comisar european, indiferent dacă va fi numit sau nu ministru de externe în viitorul guvern italian“, a conchis Weber.

Solicitarea demisiei va fi înaintată astăzi, în mod oficial, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barosso, precum şi membrilor Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, din care face parte Renate Weber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII